Konsten får oss att förstå vår samtid, men vill vi veta vem som skapat konsten och när den är skapad?

Vad har du gjort den senaste veckan? Jag har suttit i ett konstgalleri, varit synlig för alla som besökt Liljas Konst & Ram

De fick ett uppdrag att sälja en konst från ett dödsbo, konsten hade varit understoppat ett tag men nu var det dags för den att bli synlig för fler personer igen. Då kom de att berätta om mig  – att jag som Konstkommunikatör även värderar konst, så jag fick uppdraget att ta mig an 80 objekt! Vilken lycka!

Den huvudsakliga uppgiften har varit att identifiera konsten och konstnären och värdera konsten så att den går att erbjuda till var och en som är nyfiken på hur konsten kan ge oss mer i vår vardag.

Under veckan har jag träffa många människor och det är så inspirerande att sitta mitt i allt, där personer kan undra, fråga eller bara titta på vad jag gör där ? När jag berättar att jag värderar konsten säger de flesta – nej , så svårt. Det är nästan omöjligt, eller?

Jag vet inte om de har försökt värdera konst och misslyckats? Men det spelar ingen roll för det är mycket som är svårt i vårt samhälle och jag tror på att vara nyfiken varje dag och lära mig av alla situationer det ger mig modet att våga.

Ja du läste rätt att jag hade mod, men så ser jag på mitt arbete. För i vårt samhälle i dag har vi inte tid att att reflektera över vad konsten kan gå ge oss i vår vardag. Utan vi vill konsumera och vara aktiva, Konsten ber oss stanna upp så att vi kan skapa möjligheter i vårt snabbt växande samhälle.

Av 80 objekt är det 27 som är okända, 53 konstnärer med en rätt så nära anknytning till Västerbotten har jag identifierat och det är skoj. Men att så många är okända, kanske kända för dig för att du är du. Men hur kan vi skriva, berätta vår historia med konsthistorien involverad i den om vi inte vet vilka konstnärer som varit aktiva?

Konstnärer finns det många av och jag anser att vi måste se möjligheter i att skapa arbete på olika nivåer så att konsten inte blir det sista vi prioriterar i våra kommuner och städer runt om i Sverige. Men vem vill ta ett ansvar ?

I dag har jag talat med en entusiast som samlar på konst från sin hemby i Norrbotten, sedan talade jag med en konstnär vars konstverk finns med i samlingen. Men det är tidiga verk, verk som beställdes av en hotellägare. Båda hade konsten i sina liv och båda kunde se hur olika deras roller var. Men de önskade att konsten fick synas och att kunskap om konstnärer som inte har utbildning även kunde få fler utställnings möjligheter.

Jag hade möjligheten att arbeta på Jönköpings läns museum mellan 2005 – 2009 . Då kom jag att arbeta tillsammans med Eva Londos Etnolog vid museet sedan 1970 talet. Då den konstsamling som jag kom att engagerar mig i mest kom att skapas: Naivkonstsamlingen

Det var ett så intensivt arbete, för överallt finns det kreativa personer som skapar konst, som inte allt kommer in på de stora Konsthallarna! I dag när jag sitter med konstsamlingar är det så roligt att ha fått vara en del ta del i ett uppsökande arbete, precis som Konstvärderingen är!

Bilden är från min arbetsplats förra veckan – Konstvärdering med Alic&Franc

                                                 Konst där du är!

Författare: alicfranc

Jag är en kvinna som jobbat med konst sedan 1998/ I have worked with Art since 1998!

En tanke på “Konsten får oss att förstå vår samtid, men vill vi veta vem som skapat konsten och när den är skapad?”

 1. Et gruk av Kubel (Piet Hein 1905 – 1996, Dansk, matematiker og ingeniør, oppfinner og forfatter. For svensker er superellipsen interessant, det er fasongen på Sergels Torg.)

  Enhver,
  som kan gribe
  en pen og slå klatter,
  har ret
  til at kræve
  at kalles forfatter.

  Men dèt,
  der er forskjellen
  mellom forfatterne,
  det står
  på det tomme
  papir mellom klatterne.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: