Konst och människan del 5

Konst & människan från ”Värdet av konst”

Del 5. Vad är det som gör att vi ser på värdet av konst på så olika sätt? Kan konst vara en investering eller bara en njutning? Kan det vara både ock?

Som Konstvärderare möter jag i bland kunder som önskar att de kunde hitta ett konstverk i  en släktings samling, som de ärvt så att de kunde tjäna en förmögenhet. I samtal med dem blir det oftast svårt för dem att förstå hur komplex konstvärlden är.

Jag vill inte skrämmas, men tänk på att det finns så mycket konst i världen och egentligen för få aktörer som tar hand om konsten – så att det kan skapas riktiga ekonomiska värden kring konsten. Jag menar att de auktionshus som finns skapar tillsammans med andra aktörer en marknad som inte är för alla och det leder till att mycket konst , som kan vara en njutning för några glöms bort, ställs undan och får aldrig visas för att de inte värderats av de rätta bedömarna.

Jag vet att det är svårt och jag vill att vi ska bli fler aktörer som lyfter konsten, i vardagen, på festen i alla situationer där människan är verksam där hör konsten hemma!

Det finns klart ett ekonomiskt värde för konstens ägare, men det kan också fungera som ett symboliskt värde för dess ägare och förmedlare. Genom det kan Konsten vara där du är och ge många möjligheten att möta nya upptäckter tillsammans i samtal och diskussion.

Jag hoppas att du denna vecka kan besöka några utställningar som pågår i Skellefteå:

Galleri 1 – visar nu Majlis Karlsson

Galleri 28 – visar ”Inspiration”

Skelleftebyggdens Konstförening – visar Mats Svensson

Liljas Konst & Ram – visar Malin Nilsson

Kanske köper du ett konstverk eller ser konsten som ett fönster mot världen!

Författare: alicfranc

Jag är en kvinna som jobbat med konst sedan 1998/ I have worked with Art since 1998!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: