Som Konstkommunikatör är jag nyfiken – jag vill lära mig mer varje dag och det driver mig framåt! Jag har under några år funderat på min situation här och någon kvinnas situation där – i Kina. Vad finns det för likheter och skillnader 2016?
Jag tar mitt avstamp i Konsten och i dag vill jag lyfta tre perspektiv.
Stämningen kring konstnärerna i Kina i dag , om rätten att uttrycka sig ger kraft eller tar kraft. Finns feminism och genusperspektivet, är det med i diskussionerna?
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=6277923
http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/kina-toppar-lista-over-angrepp-pa-konst/
https://feministisktperspektiv.se/2011/08/12/genus-pa-film-mer-an-upphovsmakarens/
Din reflektion är av vikt – jag känner att jag vill veta mer, att pulsen går upp för kampen om yttrandefrihet och kreativitet!
Det är du och jag som skriver Konsthistorien, jag menar att dagens bloggande är summan av många personers åsikter och där får Konsthistorien en renässans. Inte lika många band av Konsthistoria produceras i dag i bokform – men via bloggar är det mycket som skrivs och debatteras.
Del 1 blev dagens situation, hur det kan vara att vara verksam som konstnär i Kina. En diskussion som kan lyftas varje år den 8 mars kan jag tycka!
Det är viktiga perspektiv att ta fasta på när jag i del 2 den, 22 mars kommer jag att börja 1974, vilken konst kunde upplevas i Kina då?
Hoppas att du vill fortsätta hänga med// Jeanette Gustafsson Konstkommunikatör Alic&Franc