Konst och företag del 7

Konst & företag från ”Värdet av konst” Del 7: Hur är det möjligt att det skrivs så mycket om att konsten tillför så mycket för tillväxten, inom näringslivet, för samhället? När en del konstnärer vill hävda att deras arbete inte är som andras arbeten och att de ska premieras där efter?

Jag ifrågasätter inte konsten, det är strukturerna kring konstnärernas arbetsinsats som oftast är så tillfälliga. Att konstnärerna får vara tacksamma för att de får producera och visa sin produktion. Vilken annan yrkesgrupp utsätts för det i Sverige i dag?

Vid mitt besök på Biblioteksmässan i Göteborg i höst, fick jag höra vid fler tillfällen att vi svenskar upplevs ofta rätt torra när vi äter middag med andra företagare eller politiker. Anledningen är den att vi har tomt på ämnen att tala om, när vi talat om vädret. Vi är helt enkelt inte bildade inom Kultur, Konst  och humaniora. De omfattar ämnen som kan diskuteras i oändlighet på alla språk. Vem vill inte det? Hur kommer det sig att vi inte har kurser på chefsnivå inom detta?

Detta ger mig vatten på kvarn när jag öppnar och läser kapitlet om konst och företag, min erfarenhet de senaste tre åren ger inte många företagsledare godkänt. Jag har med mig argument hur ”konsten kan bidra till en mer positiv attityd hos både företagens kunder och bland de anställda”.

Det är ingen som nekar till att en positiv attityd kan önskas, men vid nästan 90 % av tillfällena är de tveksamma till att se den ekonomiska satsningen, de kan inte heller se den positiva effekten som konsten kan ge i flera generationer.

”Många företag är väl medvetna om att konst är ett lätt sätt att umgås, att det drar turister etc. Det klart att allt handlar om pengar, men jag går inte på en dejt och förväntar mig ett giftermål efter första dejten. Det krävs några möten innan det kan kännas helt bra. Det kan vara svårare att uppnå snabba pengar i ett kulturellt samarbete , men måste ha mod för att kunna arbeta med det – HUR ÄR DET MED MOD I SVERIGE? Hur ser det ut på utbildningarna ? Åker du till England och träffar företagsledare kan du träffa en vd dom studerat humaniora på universitetet. HUR VANLIGT ÄR DET I SVERIGE? ” Det är mycket kloka ord av Rickard Förare som 2013 arbetade för Kultur och Näringsliv i Stockholm

Jag vet att jag har det underbaraste av arbeten  – att omge mig med konst och berätta för alla jag träffar hur konsten kan bli en del av deras verklighet, som de inte kan ens drömma om. Så vi måste ses igen!

Önskar er en underbar kväll, hoppas vi ses på Liljas Konst & Ram i morgon kl 12 -15!

Författare: alicfranc

Jag är en kvinna som jobbat med konst sedan 1998/ I have worked with Art since 1998!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: