Konst och människan del 6

Konst och människan från ”Värdet av konst”

Del 6: Hur kan vi se på konst och kultur på så olika sätt när det gäller människors välbefinnande? Diskussioner om att du kan bli friskare av kultur – den kan pågå för evigt.

För vi är alla unika individer och Kultur är de vi gör eller upplever ensamma eller i grupp, det finns knappast något vinnande recept för alla – men det viktiga är att vi försöker, att vi är aktiva.

Våra offentliga miljöer är något som intresserat mig länge, uppvuxen på Moröbacke med en ny skola i början på 1980 talet. Där konsten lyste med sin frånvaro, men i högstadiet på  Norrhammar blev en plats där mitt intresse väcktes, av lärare och miljön i sig. Jag kan inte säga hur, vad men det fanns en tanke och det är så viktigt. Vad har du för erfarenhet av det under din skoltid?

Peter Währborg lyfter i sitt kapitel ”Snigelbiologi och raketkultur” tunnelbanan i Stockholm och den musik som flödar i butiker påverkar oss. Där menar Whärborg att vår omgivningsmiljö har betydelse för ditt och mitt välbefinnande, med arkitekturen och olika utsmyckningar.

Jag tror att de flesta håller med om att vi kunde bygga miljöer som kan ”bidra till gemenskap och trygghet vid krissituationer ”och ”bidra till människors mentala välmående” så skulle vi göra det. Men den politiska styrningen är en aktör i Kommuner och Landsting som i bland sätter det ur spel genom att inte ta med i en ekonomistrategi i arbetet från första början. Tjänster är tomma och det ska sparas pengar  – då vi också spara på människors välbefinnande.

Jag ska läsa boken ”Kulturen och hälsan” och besöka Bokmässan 2015 för ytterliga inspiration att sätta Skellefteå på kartan för att öppna ögonen på många! Boken ”Värdet av Konst” släpptes 2013, den är så värdefull ett stort tack till Karolina Modig och Erik Modig tänk vad tiden flyger i väg.

Önskar alla en underbar onsdag för konsten.

Författare: alicfranc

Jag är en kvinna som jobbat med konst sedan 1998/ I have worked with Art since 1998!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: