Konst och människan del 4

Nu fortsätter jag i boken ”Värdet av konst” i kapitel 2 ”Konst och människan”

Hur påverkas vi av konst? I mitt arbete möter jag många som ser konsten som en del i den miljö de arbetar, men som de sällan lägger märket till. Om jag då föreslår att byta ut konsten vid olika tillfällen  – då kan kunderna bli konfunderade och sedan gilla tanken. Samtalen tar sällan slut!

För det är just det som är det unika med konsten har jag märkt – den kan väcka intellektuella stimulerade tankar som leder till diskussioner de flesta aldrig trodde att de skulle uppleva med sina kollegor.

Jag har under mina år haft uppdrag att turnera med konst, placera den på platser där de flesta inte vet om att konst kan behövas. En skola ville gärna ta emot en konstutställning med konstverk att elever från hela länet, skulle visas hos dem någon månad. Jag tycket att det lät intressant, så jag åkte förbi för att se på deras lokal. De hade inte många väggar att placera bildkonsten på  – det var först i matsalen som jag kunde se den perfekta plasten för just bildkonsten.

De var inte så glada – i matsalen där alla skulle äta? Ja just det, då kan samtalen bli om något annat och om du inte vill säga något kan du titta. Eleverna var inte så imponerade till att börja med, men när jag skulle komma och ta ned konsten ville de inte att jag skulle det. Enligt lärarna hade det blivit en riktigt bra stämning i matsalen, till mångas förvåning!

Skolan beställde en turnerande konst året efter, men placerade utställningen i sin nya skolbyggnad som var rund. Det var mycket intressant att placera konsten där, men samtalen och diskussionerna var lika intensiva till min och lärarnas stora glädje!

Så konsten kan bidra till positiva, känslomässiga hågkomster och minnesbilder. Jag hoppas att eleverna på denna skola kommer i håg, att det var det dem tillförde upplevelsen av konsten – för att det var i deras skolmatsal konsten tog plats som det är så härligt med konst!

Så skolor runt om i Västerbotten, är ni nyfikna på konstutställningar av unga kreatörer?

Hör av er till mig, jag har konceptet!

Författare: alicfranc

Jag är en kvinna som jobbat med konst sedan 1998/ I have worked with Art since 1998!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: