Konst som samhällsbyggare , del 1

Konst som samhällsbyggare från ”Värdet av Konst”

Del 1. Diskussioner om Konst kan pågå i timmar och dagar där människor träffas, en plats kan vara vid la biennale i Venedig. Att resa för konsten i Sverige som jag gör några gånger per år, så känner jag att diskussionerna oftast bara börjar om. Frågor som Vad är Konst? blir aktuellt igen och det är inte så illa, om det är så att alla är nybörjare, men det är inte alla, det vet jag.

Min resa gick till Stockholm under förra veckan innebar många möten och några samtal om Konst.

Att vara den aktör som kan ”Skapa en känsla av identitet och gemenskap” och eller den aktör som kan ”Verka som en kulturell gränsöverskridare” båda finns i Stockholm och de har två olika perspektiv.

Den första aktören som har sitt uppdrag finansierad av våra skattepengar, ser till att alla som kommer till dem får den information de kan behöva för att förstå konsten och känna igen sig tillsammans med många andra. Moderna Museet är en sådan plats, där jag arbetade i Stockholm mellan 2000 – 2005.

Den andra aktören är en entreprenör som kommer från en annan bransch med en stor nyfikenhet på hur konst kan överbrygga svårigheter i samhället genom konst. Jag är en entreprenör, aktiv inom min bransch men arbetar med att ta bort trösklar inom samhället. Trösklar som hindrar människor att ta del av konstens alla möjligheter att utbilda oss till upplysta och nyfikna medmänniskor.

Ingen säger nej till utvecklingen inom kulturen i Skellefteå, men enligt mig har alla inte hela bilden. Om än vi ska bygga ett nytt Kulturhus mitt i centrum 2019, finns det många aktörer som inte har så mycket arbeta för, när prioriteringarna inte håller. Både inom kommunen och i det privata näringslivet.

Vad ska vi säga till dem när Kulturhuset är byggt och ingen kan visa sin konst där för det kostar för mycket och vi har inte arbetat för dem som ser till att de kan få uppdrag.

Vad har för betydelse för dig, när du väljer ort att plugga i, eller arbeta inom ? Om kulturen och konsten betyder något för dina val, vore det mycket intressant att knyta kontakt.

Bilden är från Stockholm där Håfströms skulptur gör mig påmind om hur snabbt vi måste springa för att hinna med all konst i världen!

Författare: alicfranc

Jag är en kvinna som jobbat med konst sedan 1998/ I have worked with Art since 1998!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: